Öz-Şefkat Yaşam Atölyesi

Öz-Şefkat Yaşam Atölyesi:

Kendinizi Sevgiyle Kabul Etmek ve İyileşmek İçin İçsel Bir Yolculuk

Öz-şefkat yaşam atölyesi farkındalıkla kendinizi sevgiyle kabul etmeniz için tasarlanmış bir içsel yolculuk programıdır. Öz-şefkat atölyeleri ile kendinizi sevgi ile kabul etme yolculuğunda eşlikçiniz oluruz. Bu atölye yolculuğunda içsel gücünüzü keşfedebilirsiniz. Tüm diğer katılımcılarla beraber daha tatmin edici bir yaşam için etkileşim içinde olursunuz. Bu grup çalışmalarında öz-şefkat ve kabul üzerine odaklandığımız için psikolojik iyi oluş, duygusal iyileşme ve kişisel gelişiminize katkı sunar.

Öz-şefkat yaşam atölyesi grup çalışmaları genellikle 8-12 haftalık haftada 1 bir gün 2,5-3 saat şeklinde düzenlenir. Katılımcılar terapist eşliğinde çeşitli içsel keşif ve farkındalık egzersiz ve meditasyonları yaparlar. Paylaşımlar ve destekleyici etkinlikler atölye sürecinin önemli bir parçasını oluşturur.

Atölyenin odaklandığı alanlardan bazıları şunlardır:

  • Özsaygı Eksikliği
  • Duygusal Yeme
  • Stres Yönetimi
  • İlişki Zorlukları
  • Kaygı
  • Depresyon gibi…

Katılımcılar, kendi deneyimlerini paylaşarak hem birbirlerinden öğrenirler hem de birbirlerini desteklemiş olurlar.

Öz-şefkatli yaşam atölyeleri, bireylere kendilerini sevgiyle kabul etme ve içsel iyileşme yolculuğunda destekleyici bir ortam sunar. Katılımcılar, atölyelerde geliştirdikleri becerileri günlük yaşamlarında uygulayarak daha sağlıklı, anlayışlı, mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmeye adım atmış olurlar.

Öz-Şefkat Nedir?

Öz-şefkat, zor zamanlar yaşadığımızda ihtiyacımız olan şefkat, anlayış, nezaket ve desteği kendimize gösterebilmektir. Dolayısıyla kendimizi yargılamadan iç sesimiz ve özümüzle kurduğumuz ilişkidir. Bu ilişkiyi kendimizle kurabilmek duygusal iyileşmeye ve kendimizle olan ilişkiyi düzenlememize katkı sağlar. Tıpkı zor zamanlardan geçen çok sevdiğimiz bir arkadaşımıza yaklaştığımız gibi kendimize de aynı şekilde yaklaşmaktır.

Bununla birlikte; bizlere bunları sunan yakınlarımızın ve sosyal destek ağımızın olması da önemlidir. Lakin her zaman her koşulda, nereye gidersek gidelim, yaşamımız boyunca yanımızda olan kendi iç sesimizdir. Özümüzle kurduğumuz ilişkidir.

Öz-şefkat kendimizi yargılamadan, acımasızca eleştirmeden, suçlamadan duygularımızın farkına varmaktır. Bu duyguları bastırmadan kabul ederek bir süre bu duyguları yaşamak için kendimize izin vermek ve gelip gitmelerine şefkatle müsaade etmektir.

Öz-Şefkat Ne Değildir?

Öz-şefkat kendimize acımak değildir. Duyguların işlenmesi ve daha da ağırlaşmaması için yaşadığımız olumsuzluk ve duyguları kabul etmek ve bu duygulara şefkatle izin vermektir. Bir süre bu duygularla kalıp gitmelerine izin vermektir. Her deneyim gibi duygular da gelip geçicidir. Bunun için bu duyguları fark edip temas etmek gerekir. Duygumuzu bastırmadan yaşamak için kendimize izin vermek ve kendimize o an neye ihtiyacımız olduğunu sormak önemlidir. Yanımızda bir yakınımız olsa bize nasıl destek olmasını isterdiysek o şekilde kendimize destek olmaktır. Bu düştüğümüz yerden daha güçlü kalkmamızı ve eyleme geçmemizi sağlar.

Öz-şefkat hataları görmezden gelmek demek değildir. Ancak kendimizi suçlayarak, eleştirerek ve yargılayarak daha iyiye gideceğimiz yanılgısına kapılabiliriz. Fakat bu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bu şekilde kendimizi sabote ederek, ketleyerek potansiyelimizin ortaya çıkmasını engellemiş oluruz.

Öz-şefkat bencillik değildir. Biz de diğer tüm insanlar gibi zaman zaman yanlışlar ve hatalar yaparız. Doğal olanın bu olduğu bilinciyle kendimize yüklenmememiz gerekir. Kendimize nezaketle davranırsak, otomatik olarak başkalarına da aynı nezaketi gösterme eğilimimiz artar.

Öz-Şefkat İçin 5 İpucu
  1. Hata ve yanlış yapmak çok insani ve normaldir. Mükemmel insan yoktur. Mükemmeliği aramadan iyi ve sevilmeye değer olduğumuz bilinciyle, hatalarımız karşısında kendimizi affetmek yararlı olacaktır.
  2. Hatalarımız veya sahip olamadıklarımıza odaklanmak yerine, iyi yaptıklarımız veya sahip olduklarımıza odaklanabiliriz. Tüm bunlar için teşekkür ederek/şükrederek iç sesimizin daha nazik ve sevecen olmasını sağlayabiliriz. Minnettar olduğumuz şeyleri yazdığımız bir günlük tutmayı deneyebiliriz.
  3. Aşırı cömertlik kendimizi kapsamadığında ihtiyaçlarımızı göz ardı etmemize neden olabiliyor. Kaynaklarımız ile üzerimize aldığımız yükleri iyi hesaplayıp ölçülü hareket etmek öz-şefkatli bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım kendi iyi oluşumuz için faydalıdır.
  4. Bilinçli farkındalık pratikleri ve teknikleriyle sadece o ana odaklanmak, kendimizi anlamaya çalışmaktır. Bu aynı zamanda yargılama ve etiketleme yerine duygumuza temas etmeyi ve onu kabul edebilmeyi sağlar.
  5. Gün içinde yaşadığımız bizi etkileyen deneyimleri bir öz-şefkat günlüğü tutarak yazabiliriz. Bu günlükte yaşadıklarımızdan ve bize hissettirdiklerinden, düşündürttüklerinden bahsedebiliriz. Böylece duygu ve düşüncelerimizi fark etme, anlama ve geleceğe yönelik eyleme geçme imkânına sahip oluruz.

Siz de Öz-Şefkatli Yaşam Atölyeleri ile ilgili bilgi almak istersiniz buraya tıklayınız.

Kaynakça:

Öz Şefkat: Kendine Nazik Olmanın Kanıtlanmış Gücü” Kristin Neff

Call Now Button